LilleNille

torsdag, desember 08, 2005

Ikke kom ut av skapet

LilleNille er vanligvis tilhenger av åpent skap, men ikke i denne sammenhengen. Anonyme blogger er en berikelse, selv om Anders Gjæver mener det motsatte. I natt publiserte han en kommentar om anonyme blogger på VG Nett, og trakk spesielt frem vinneren av Gullbloggen som sitt eksempel.

LilleNille er en av VamPus faste lesere, og for LilleNille er det en del av spenningen at VamPus er anonym.. Det ville ha vært skuffende om VamPus ble avslørt som dama i butikken, eller er naboen som altfor ofte er slem med hunden hun eier.

Anonym på internett er egentlig en gal beskrivelse. Uten altfor stor kunnskap om data har LilleNille forstått at alt kan spores. Dersom en blogger skriver noe injurierende vil det i de aller fleste tilfeller være mulig å spore opp personen bak nicket. Slik er det på alle chatter og slik er det også i ”bloggfenomenet”.

Veldig mange redaksjoner har i dag redaksjonelt stoff eller innlegg som er anonymt. Eller anonym for oss lesere, men de fleste redaksjoner vil kunne spore opp eller avsløre avsenderen. Det er merkelig Anders Giæver krever mer åpenhet fra bloggerne enn det som er praksisen fra redaksjonene. Da har han ikke fått med seg at nick er mye av fundamentet for spredning av budskap via internett.

Det er også en drøy påstand at dagens anonyme bloggere, som LilleNille mener ikke er så anonyme, er i ferd med å bli den digitale versjonen av sen-åttitallets maskerte demonstranter fra miljøet rundt Blitz. Faktisk er det overraskende få som skriver om politiske saker og ideologi, såkalt samfunnskritikk. Noen gjengangere går igjen, men for de fleste er blogging om ”eget liv” ”egen katt”, ”egen kjærlighet” og ”egen fest” langt viktigere enn prinsipiell argumentasjon. VamPus er et herlig unntak, selv om også hun tar med seksuelle tanker og fester innimellom.