LilleNille

tirsdag, november 29, 2005

Ja til alternativ finansiering

NRK må gjerne ta betalt for sine nettjenester. Faktisk er det fint at nettbrukerne betaler for eget forbruk. Det problematiske er lisensen som gir NRK 3,5 milliarder kroner i årlige inntekter.

LilleNille er ikke en storforbruker av NRK. P3 er riktig nok et godt og morsomt tilbud, men fjernsynskanalene eller nettsidene til NRK er LilleNille en småforbruker av. Derfor er kunnskapen om de digitale TV-tjenestene på et minimum. Prinsipielt virker det fornuftig at de som laster ned et program betaler for nedlastningen. Det samme gjelder de som bruker NRK sine SMS-tjenester. Det ville ha vært galt om dette forbruket skulle belastes andre, for eksempel gjennom skatter eller avgifter.

Det LilleNille reagerer på er fjernsynslisensen. Den er ikke god eller spesielt hyggelig. Spesielt er lisensen en ekstra skatt som politikerne pålegger befolkningen. Det verste er likevel at alle må betale denne avgiften, helt uavhengig av forbruket. Mange kan ha et fjernsyn uten å se NRK, men lisensgiroen kommer som vanlig i posten. Lisensen bør avvikles, og NRK bør finansieres på alternative måter. Enten via reklame eller ved hjelp av digitale tjenester. På den måten vil forbrukerne bli belastet, et system som er rettferdig og logisk.