LilleNille

torsdag, november 24, 2005

Drapsforsøk på joik i sameland

LilleNille er overrasket over den politiske debatten i sameland. Politikerne i Kautokeino kommune vurderer å innføre regler om meldeplikt til politiet før befolkningen eller tilreisende kan ta en joik i full offentlighet, skriver VG Nett.

LilleNille syns avisoppslaget er morsomt. I følge forslaget til nye politivedtekter må samene melde ifra til politiet om de skal ta en offentlig joik. Ordet offentlig er veldig sentralt i denne sammenhengen. LilleNille nynner ofte på tur til skolen. Hvis samer gjør det samme, bare gjennom joik og ikke nynning til musikken av Madonna eller Gåte, skal politiet varsles. Det sier seg selv at det forslaget er urealistisk og nokså merkelig. For politiet vil det bli umulig å følge opp en slik lov!

Dagny Sofie Aune prøver riktig nok å rette opp inntrykket av denne saken. Det skal være meldeplikt for joikekonsert. Ikke for privatpersoner som tar seg en liten og kort joik. LilleNille syns fortsatt forslaget er rart. Hvis Mari Boine skal ha konsert på puben i sameland, må konserten innmeldes til politiet. Joik er joik, selv om musikken til Mari Boine virker profesjonell og veldig musikalsk og lyttbar. Hvorfor joikekonserter skal innrapporteres sier artikkelen ingen ting om. LilleNille tør ikke en gang gjette.

Politikerne i sameland burde bestrebe seg på lik behandling mellom joik og andre musikalske uttrykksformer. Ingen hadde forventet rapporter til politiet dersom Finn Kalvik hadde konsert i Kautokeino. Det må være dilemmaet for politikerne i sameland.