LilleNille

torsdag, desember 01, 2005

Si nei til skolegudstjenesten

I skoleplanen står det at det ikke skal være forkynnelse eller religionsutøvelse i undervisningen. Likevel er det mange skoler som tvinger elevene på julegudstjeneste i tiden frem mot jul. Merkelig, ikke sant?

Det er lenge siden LilleNille har vært på en julegudstjeneste. Det har skjedd. Jada, det har skjedd. LilleNille var ikke full, bare så altfor ung til selv å bestemme over eget liv. I dag ville det ha vært uaktuelt å gå i julegudstjeneste eller gudstjeneste for øvrig i skoletiden. Årsaken er overbevisningen, og religion er svært personlig sak som ikke hører med i undervisningen. Derfor bør skolene og barnehagene droppe årets julegudstjeneste. Hvis det ikke skjer, bør elevene selv sette foten ned.

En julegudstjeneste kan sikkert settes i kategoriene historie og samfunnskunnskap, men det er også forkynnelse eller religionsutøvelse. Derfor bør det ikke være julegudstjeneste i regi av skolen. Det er rart dette spørsmålet ikke har fått mer oppmerksomhet i samfunnsdebatten. Offentlige skoler og forkynnelse skal ikke gå hånd i hånd!!