LilleNille

torsdag, februar 16, 2006

God lønn uten jobb

LilleNille hadde gjerne gått arbeidsledig eller tatt utdannelse uten klager dersom årsinntekten var bortimot 300 000 kroner i året. Det er så høy lønn at få oppegående mennesker vil klage eller stresse for å endre egen livssituasjon. Det er ikke rart at mange ekspolitikere går på ventelønn fra Stortinget.

For gode velferdsordninger fører til passive handlinger for mottakerne. Der er det ingen forskjell mellom politikere og vanlige folk. Denne konklusjonen er hovedgrunnen til at mange borgelige politikere ønsker omlegging av arbeidsledighetstrygden. For god trygd betyr mindre innsats i jobbsøkingen. I teorien er det ingen forskjell mellom vanlige folk og politikere. LilleNille mener at politikerne er vanlige folk, men ofte fremstiller de seg selv som litt annerledes.

VG Nett gir noen gode eksempler på politikere som bruker systemet. LilleNille unnlater med vilje å skrive ”utnytte systemet”. Ordningene er der, så lengde de finnes vil de alltid bli brukt. Anita Apelthun Sæle gjør ikke noe galt, men de som har vedtatt ordningene, altså politikerne, kan ikke bruke den samme betegnelsen om seg selv.

Innstramninger i en velferdsordning som arbeidsledighetstrygd skal føre til mer aktiv jobbsøking. Denne teorien er riktig, og den bør gjelde ekspolitikere også. LilleNille skjønner godt de som vil gå på ventelønn, men særlig lurt ovenfor presset på velferdsordningene er det ikke. LilleNille er sikkert ikke den eneste som reagerte på oppslaget i VG.

Hmmm stipend på nesten 300 000 kroner i året. Det blir mye shopping og mange flasker god vin. Tro hva eks KrF-representanter bruker sitt stipend på, også populært kalt ventelønn fra Stortinget?