LilleNille

mandag, mars 13, 2006

Ytringsfriheten reduseres

Hvis denne nyhetsmeldingen er riktig har ytringsfriheten usedvanlig dårlig kår i USA.

I USA er det store bøter for uanstendig språk i radio og TV. Politikerne strammer inn grensene. Blotting av en pupp er overtramp, noe Janet Jackson fikk merke da hun blottet et bryst for åpen kamera under Super Bowl for noen år siden.

LilleNille mener dette er et av områdene politikerne skal holde seg borte ifra. Først og fremst på grunn av ytringsfriheten, men også fordi menneskene er i stand til å regulere hva som er anstendig eller ikke. Hvis radio – eller fjernsynskanalene går over streken, vil seerne svikte kanalen. Derfor vil alle seriøse aktører vakte seg vel for å opptre på en uanstendig måte. Makten ligger hos forbrukerne, i denne saken de som etterspør program på radio eller på fjernsyn.

Med en kontrollerende politikk på dette området kan alle land, også USA, miste mangfoldet. Et mangfold av kanaler og program skal være et pluss, noe positivt. Politikerne får det til å høres negativt ut med sterke reguleringer. Et annet viktig spørsmål i denne saken er hvem som skal få lov til å definere uanstendig. LilleNille vil absolutt ikke ha den oppgaven.

2 Comments:

At mars 13, 2006, Blogger VamPus said...

Helt enig - dette er også en av grunnene til fremveksten av kabelTV og uavhengige radiostasjoner i USA - man finner alltid en mulighet til å komme seg unna idiotiske vedtak.

Men i Norge så har vi også pornoloven (som fortsatt ikke er avklart) som definerer "uanstendig", vi har blasfemiparagraf, vi har hensynet til rikets sikkerhet og injurielovgivningen - som alle begrenser "ytringsfriheten". Men i det demokrati så er lovens grenser opp til debatt og mulig og endre. Heldigvis...

 
At mars 14, 2006, Blogger LilleNille said...

LilleNille er enig med VamPus. Det er faktisk overraskende at politikerne i USA går til dette skrittet. Ingen ville ha blitt bøtelagt om Marit Larsen viste frem puppen på neste års Spellemannspris. Det ville ha blitt diskusjoner, mange oppslag i media, men ulovlig hadde det ikke være.

 

Legg inn en kommentar

<< Home