LilleNille

onsdag, januar 04, 2006

Civita – en fiasko?

LilleNille var en av de som hadde store forventninger til Civita. Denne tankesmien skulle være et senter for næringsliv og samfunn. LilleNille trodde Civita skulle være slik de omtaler seg på egen hjemmeside, nemlig en kreativ og dynamisk tankesmie som gjennom sitt arbeid skal bidra til økt forståelse og oppslutning om de verdiene som ligger til grunn for en fri økonomi, det sivile samfunn og styrket personlig ansvar. Civita skulle formidle tankevekkende kunnskap og ideer og utvide rommet for den politiske debatt, og fremme forslag til reformer.

Det er mulig Civita har oppnådd dette, men det må være for de innvidde, de helt spesielle. For LilleNille har ikke lagt spesielt merke til tankesmien de siste årene. Det har riktig nok vært noen oppslag i media, noen bokutgivelser og noen foredrag, men Civita har ikke vært en premissleverandør for det prinsipielle perspektivet i samfunnsdebatten. Med noen få herlige unntak har Civita stort sett vært usynlig i samfunnsdebatten. Tankesmien har ikke klart å øke oppslutning om markedsøkonomien og dens betydning for velferd, frihet og demokratiet. Derfor stiller LilleNille spørsmålet ” Civita – en fiasko?”.

De siste dagene har det vært et søkelys på Civita og på Terje Svabø på grunn av regjeringens ønske om hans tjenester. Svabø har fått tilbud om å kurse regjeringen i media. Han har selvsagt en frihet til å takke ja til tilbudet, men det betyr at han gjør sin opprinnelige jobb som daglig leder i Civita mye verre. Han skal i utgangspunktet jobbe for frihet, personlig ansvar og markedsøkonomi. Å gi bort poeng og argument til politiske motstandere bidrar ikke til økt forståelse for en frihetstenking. LilleNille har som utgangspunkt at regjeringen og regjeringspartiene er en politisk konkurrent, en politisk motpol til det Civita i utgangspunktet skulle være.

Det kan være at folkene bak Civita oppfatter seg annerledes enn den ideen LilleNille trodde lå bak tankesmien. Som et PR- og kommunikasjonsbyrå har kanskje Civita gjort det ganske OK, men som en kapitalistisk idespreder har Civita vært mislykket eller en fiasko. Norge har aldri vært rødere enn i dag, og betyr dårligere forhold for fri økonomi, det sivile samfunnet og troen på personlig ansvar.

2 Comments:

At januar 04, 2006, Anonymous Anonym said...

Til en viss grad har CIVTA fått et korps av faste "deltagere" på seminarer med mer. Problemet er at de ikke ser ut til å ha valgt seg ut noen problemstilinger å utfordre det sosialdemokratiske paradigmet på.

Ser man kort igjennom publikasjonene til Civita, så strekker de seg fra alt fra tenkeren Hayek, til Friskoler. - Nyeste bidrag er en mindre "argumentasjons hefter" - Heller ikkke akkurat de "tunge" nok til at de løfter noen debatter, eller at de utfordrer noen av grunnpilarene norsk samfunnsdebatt.

Men om Civita har vært en fiasko? - Selv ser jeg verden bedre med Civita en uten, men noe brakene sukse og utfordrer for det sosialdemokratiske paradigmet, nei det har ikke Civita hvert...

 
At januar 05, 2006, Blogger LilleNille said...

Hei Erlend, takk for svaret.
Er veldig enig med deg.

 

Legg inn en kommentar

<< Home