LilleNille

fredag, desember 23, 2005

Fyordene er ikke fyord

LilleNille kunne ikke ha vært stortingsrepresentant. Eller kunne sikkert hatt jobben og lønnen, men presidentskapet ville ha mislikt talene svært sterk. LilleNille ville helt sikkert ha blitt klubbet mange ganger for et lite parlamentarisk språk.

I dagens VG Nett offentliggjør Carl I Hagen noen av fyordene politikerne ikke får bruke fra Stortingets talerstol. LilleNille syns ikke strikken er dratt spesielt langt. Mange av fyordene er ikke fyord.

Istedenfor en egen fyordliste burde presidentskapet ha konsentrert seg om de innleggene som virkelig er ille eller som kan være overtramp mot Stortingets forretningsorden. Kanskje bør ikke ord være det som presidentskapet slår ned på, men setninger eller avsnitt. Ord som er på Hagens liste trenger ikke være fyord hvis de blir satt i den riktige sammenhengen.

I ytringsfrihetens tegn er det betenkelig at de folkevalgte ikke får si hva de vil fra Stortingets talerstol. Hagens liste legger et enormt lokk på stortingsrepresentantenes frihet fra talerstolen. Like greit at LilleNille ikke er stortingsrepresentant. Det kunne ha blitt ille både for LilleNille og presidentskapet.