LilleNille

onsdag, november 09, 2005

Flaut

LilleNille bråvåknet i dag tidlig. Meldingen på nyhetene var ikke god. Den var direkte flau, og det er ikke rart mange i den fattige delen av verden har et hat til oss som har mer velstand. LilleNille syns det er flaut at Norge og de andre medlemslandene i Verdens handelsorganisasjon ikke klarte å bli enige om å kutte tollen på landbruksprodukter i WTO-forhandlingene.

De ulike delegasjonene får ikke på plass et utkast til en global handelsavtale med lavere toll- og avgiftssatser innen fristen på Hongkong-møtet i desember. Grunnen til dette er enkel, men også nokså irriterende. De rike landene velger å beskytte eget landbruk, egne arbeidsplasser. Derfor får ikke utviklingslandene full markedsadgang på det som blir definert som vårt marked. Norge og andre land er redd for å bli utkonkurrert, selv om det vil løse mange av fattigdomsproblemene i verden. Når alt kommer til alt forblir vårt samfunn proteksjonistisk, selv om det medfører lavere levestander for innbyggere i landene som trenger vekst og økt konkurranse.

Norsk landbruk jubler over resultatet. De forblir inntil videre beskyttet for fri konkurranse. Solidariteten for disse næringsutøverne stopper tydeligvis på svenskegrensen. Bekjempelse av fattigdom er moteord som dessverre ikke blir fulgt opp i virkeligheten. LilleNille er flau!!!