LilleNille

torsdag, november 03, 2005

Nå kan dere angre

LilleNille er glad hun ikke har gjeld. En renteoppgang kan virke som en bagatell, men for en småbarnsfamilie med nytt hus eller ny leilighet i et pressområde kan renteoppgangen fra Norges Bank bli en fryktelig økonomisk opplevelse. Onsdagens oppgang i styringsrenten er ikke ille, men blir dette den første i en lang rekke renteoppganger vil unge som er i etableringsfasen virkelig få kjenne hva økt offentlig forbruk er. LilleNille tenker ikke på skatt da, kun på renten.

LilleNille har hatt flere mer eller mindre seriøse diskusjoner med familie, venner og nyutnevnte politikere den siste måneden. Renter har vært et hett tema. LilleNille er selvsagt enig i at norske politikere alene ikke bestemmer rentenivået, men politiske vedtak kan påvirke renten. Den såkalte handlingsregelen er sentral. Det er også det politiske dilemmaet mellom offentlig og privat forbruk. Offentlig forbruk vil skape press i økonomien, og bidra til renteøkninger. Vekst i privatøkonomien gjør ikke nødvendigvis dette fordi folk bruker pengene sine så forskjellig. Noen velger å handle til den store gullmedaljen, mens andre sparer eller bruker penger i utlandet.

Ved stortingsvalget var det to klare regjeringsalternativ. Høyre, KrF og Venstre som ville stimulere til fortsatt vekst i privat sektor gjennom relativt små skattelettelser. Penger som folk ville ha brukt på svært ulike måter, blant annet gjennom sparing eller bruk i utlandet på ferier. Det andre alternativet var dagens regjering som vil bruke penger i offentlig sektor. Det betyr økt forbruk og press i økonomien. En renteoppgang er resultatet, og det blir håpløst å tenke på valgkampens økonomiske debatter der medlemmene av dagens regjering tilbakevisste et slikt utfall.

LilleNille har problem med å skjønne småbarnsforeldre som valgte det rødgrønne alternativet. Spesielt hvis barnefamilien har nytt hus eller ny leilighet med en million eller to i gjeld. For disse vil renteoppgangen svi, og regjeringens offentlig forbruk vil sørge for høyere renter. Dessverre!!!

2 Comments:

At november 03, 2005, Blogger shecat said...

Renta var på vei opp før regjeringsskiftet, da. Dette har vært ventet i flere måneder. Det eneste JEG ventet på, var at de blå skulle skylde på den nye regjeringa. Det blir for dumt.

 
At november 04, 2005, Blogger LilleNille said...

LilleNille tror ikke denne renteoppgangen er dagens regjering sin skyld, men går renten drastisk opp de neste fire årene har den økonomiske politikken regjeringspartiene fører så absolutt bidratt til utviklingen.

Velgerne ble advart mot renteoppgang før valget. Dessverre var det ikke mange nok som tok advarslene alvorlig.

 

Legg inn en kommentar

<< Home