LilleNille

onsdag, november 02, 2005

Flertall for å skille kirke og stat

LilleNille er glad for at et flertall i det statlige utvalget som utreder forholdet mellom staten og Den norske Kirke går inn for et skille. LilleNille syns politikerne skal høre på flertallet i utvalget, og starte arbeidet med å skille kirke og stat.

LilleNille er ikke så glad for at det samme flertallet vil at Den norske kirke skal ha en særstilling blant trossamfunnene i Norge. Hvordan dette skal forankres i en ny kirkelov, uten en betydelig forskjellsbehandling fra andre trossamfunn, er ubegripelig.

LilleNille vil ha et skille av stat og kirke slik at kirken kan styre seg selv, uten å være nevnt i Grunnloven. Det er også viktig å sidestille de ulike religionene. Derfor bør ikke kirken ha en særstilling, slik utvalget foreslår.

Det å skille kirke og stat er en lang prosess. Vedtaket må gjøres i to stortingsperioder. Det betyr at det er i alle fall åtte år før et skille er et faktum. Kanskje når LilleNille å feire sin 30-årsdag før det nære forholdet mellom kirke og stat har blitt historie.