LilleNille

fredag, oktober 28, 2005

Et vanskelig spørsmål

LilleNille har tenkt og komme frem til en konklusjon. Det var ikke et lett valg, men standpunktet føles godt og riktig.

LilleNille tenker på aktiv dødshjelp. Kanskje et av de vanskeligste standpunktene en person kan ta. Det handler om livet, både eget og andres liv. Ikke rart det blir et vanskelig spørsmål da. Livet er så herlig, ikke lett å bruke tid på hvordan det skal bli avsluttet.

LilleNille er for aktiv dødshjelp. Ved en alvorlig sykdom som er uhelbredelig og medfører stor smerte ønsker LilleNille hjelp til å avslutte livet. Det er frykten for framtidige smerter og en smertefull død som er årsaken til standpunktet. I familien og vennegjengen er det delte oppfatninger om LilleNilles ønske, noe som ikke er rart ettersom aktiv dødshjelp er et utrolig vanskelig spørsmål.

I Nederland har aktiv dødshjelp vært praktisert i over 30 år. I Norge finnes det noen eksempler, men aktiv dødshjelp har ikke vært utbredt, og det er ulovlig for helsepersonell å fremskyve døden. Eller vi tror aktiv dødshjelp ikke har vært utbredt i Norge, men umulig å si helt sikkert.

LilleNille håper på en lovendring, men har en mistanke om at det kan ta lang tid. Mange politikere har ikke lett for å akseptere friheten til å gjøre egne valg.