LilleNille

tirsdag, august 29, 2006

LilleNille er ikke liberalistisk

Cathrine mener LilleNille fokuserer på liberalisme. Det er ikke meningen. LilleNille er ikke liberalist, bare liberal i mange spørsmål, men ikke liberal nok til å være liberalist.

LilleNille ble overrasket over kommentaren. Riktig nok leser LilleNille noen liberalistiske blogger, men er ikke helt enig i alle sakene. Det er heller ikke meningen å dømme folk uten videre, men noen har holdninger som går dårlig overens med det LilleNille står for. Mange av de som er imot en liberal innvandringspolitikk, der menneskene blir satt i grupper, har LilleNille problem med. Mange av de som er mot en ny ekteskapslov, og er imot fordi de ikke godtar eller ikke vil at staten skal behandle borgerne likt, sliter LilleNille litt med. Når de selv ikke innrømmer dette, har LilleNille en uvane med å skjelle ut disse som gruppe, istedenfor å argumentere mot hver eneste en som har et lite liberalt ståsted. Liberale holdninger i verdispørsmål er ikke liberalisme, ikke i utgangspunktet. Det er å godta at folk lever forskjellig, har forskjellige behov. Det er en god liberal linje som finnes i de fleste parti, fra SV til Fremskrittspartiet. Unntaket er Kristelig Folkeparti. Der vet de knapt hva liberalt er.

Hvis LilleNille hadde vært en liberalist, ville hun ha vært en hobbyliberalist. Det er for stor forskjell på klassisk liberalisme og det synet LilleNille har på noen spørsmål. Det finnes fellesnevnere, men flere ideologier har fellesnevnere med liberalismen.

Den største forskjellen er skatt. LilleNille godtar at vi må ha skatt for å løse noen fellesoppgaver. LilleNille er ikke imot skatter, anser ikke skatt som tyveri. Som mange andre mener hun at skatten bør være så lav som mulig. En del oppgaver kan drives av staten eller kommunene, for eksempel skole og barnehager. Ingen liberalister vil være enig i dette. Liberalistene har gode argument for sitt syn, men LilleNille vil ikke gå så langt, ikke ennå.

Liberalister forsvarer eiendomsretten og ytringsfriheten til det ytterste. LilleNille gjør nok også dette, men vil aldri godta at andre bruker friheten sin til å skjelle ut andre på grunn seksuell legning eller kulturell bakgrunn. Friheten skal og må stå sterkt, men vi må aldri godta at andre overøses med negativitet på grunn av frihetstanken. LilleNille vil ikke motvirke dette med loven, men med holdninger. En del liberalister vil være uenig, fordi frihetstanken for hvert menneske er så viktig. Det skal være en frihet til å skjelle ut blondiner, men dette er en dårlig frihet som det er viktig å påpeke med hver anledning.

Liberalister ønsker ikke i utgangspunktet en ekteskapslov fordi forholdene i hjemmet skal organiseres privat. LilleNille ønsker en ekteskapslov, men den må være lik for alle med de samme rettene og pliktene. Liberalistene har kanskje teoretisk rett i sitt syn, men det virker så langt vekke, at LilleNille kun argumenterer for en ny ekteskapslov.

En rekke liberalister forsvarer og argumenterer for privat politi, privat forsvar. LilleNille synes det er fint at staten omtrent har monopol på dette fordi monopolet blir overvåket av velgerne hver gang det er valg. Det er en av grunnene til at liberalister synes LilleNille og andre liberale personer er noen pingler, fordi vi kan være så inkonsekvent. Det er helt greit å ikke følge en helt ren linje dersom det skaper et bedre liv for mange. Uten statlig politi, ville det ha vært noen som ikke fikk beskyttelse for liv eller eiendom.

LilleNille avliver herved myten om hennes liberalisme, en ideologi som uten tvil virker forlokkende, men som Norge, Europa og verden ikke er klar for ennå. Derfor er liberal mer enn god nok.

6 Comments:

At august 29, 2006, Blogger VamPus said...

Hm. Ikke meningen å sette Lille Nille i klisteret her om hun ikke ønsker liberaliststempelet, men det er vanskelig å være uenig med pleym. Dessuten har jeg til gode å møte en liberalist som ikke er for å liberalisere innvandring til Norge på en eller annen måte..

 
At august 30, 2006, Blogger LilleNille said...

Takk for kommentarene. Det var spesielt hyggelig at pleym er innom meg av og til.
Jeg leser det du skriver og du er god.
Vampus, du bør være snill mot meg.

LilleNille føler seg fortsatt ikke som en liberalist. Veldig liberal, men ikke like konsekvent som det en liberalist er. Beklager avsnittet om innvandring vampus. Det var i utgangspunktet en kommentar til Cathrine som ble litt vanskelig å forklare, i alle fall slik det blir lest i ettertid.

 
At august 31, 2006, Anonymous Anonym said...

Takk for oppmerksomheten.
Ellers taler vel kommentaren tl VamPus for seg selv.

 
At august 31, 2006, Anonymous Anonym said...

....i beste mening, just for the record. ;)

 
At august 31, 2006, Blogger LilleNille said...

LilleNille er ikke liberalist eller like mye liberalist som Erna Solberg er sosialdemokrat. Det finnes en del som mener hun er det, men det gjør ikke påstanden mer rett. LilleNille er veldig liberal, men ikke konsekvent nok til å være en liberalist.
Svært hvor dere skal krangle for tiden. *smiler*

 
At august 31, 2006, Anonymous Anonym said...

*smiler tilbake*

 

Legg inn en kommentar

<< Home