LilleNille

onsdag, juli 26, 2006

Reklame på bloggen

Når bloggerne diskuterer om det skal være reklame eller ikke på bloggene, må det være agurktid. Kanskje vi bør ta en liten pause fra internett fordi det er lite å skrive om?

Hvem som startet debatten er ikke interessant for LilleNille, men bza.no spør om blogging er lek eller buiness? For LilleNille er det lek, men for mange er det kanskje også forretning. Ikke bare for bloggerne, men også for de som lager verktøyene vi bruker. For VG er blogging viktig, i alle fall i nettavisen. Hvis en blogg får mange lesere, er det naturlig at den som driver bloggen ønsker å tjene penger eller å dekke kostnader. Mange lesere betyr sannsynligvis at bloggen er god og at den som står bak bruker mye tid på hjemmesiden. Det er ikke så rart at VamPus prøver å tjene penger på skriveriene. LilleNille håper VamPus lykkes slik at hennes blogg lever i mange år.

Reklame forplikter, reklame betyr at de som betaler penger ønsker noe tilbake. Det betyr at de som selger plass må yte sitt ytterste for å ikke skuffe kundene. Skuffer de, blir det vanskelig å tjene penger på det samme produktet senere.

LilleNille ønsker ikke reklame på bloggen. Ikke er sjansen stor for at dette produktet er spesielt etterspurt heller. LilleNille bruker bloggen som en avveksling, som noe som skal være gøy for egen del og andre kjente. Blir den kommersiell blir det mer som en deltidsjobb, og noe av gleden med å skrive forsvinner helt sikkert. Det er gøy å levere når lysten er tilstede. Det er sikkert ikke like hyggelig å levere bare for å tilfredsstille aktørene som har betalt for reklameplass. LilleNille har ingen prinsipielle motforestillinger mot reklame, men ønsker å bevare egen blogg reklamefri. Skulle derimot blogger.com ønske reklame i portalen er det ingen problem. Det er de som selger og har kommet med løfter, ikke LilleNille.

Reklame er et spørsmål om retten til å bestemme på eget område. LilleNille synes det punktet er viktig, både for de som vil ha reklame og for oss som gjerne takker nei. Vi kan bestemme hvordan vi selv vil ha det. Ingen blir tunget til noe, ingen begrensninger blir satt bortsett på de produktene som det er ulovlig å drive reklame for i Norge. Ingen debatt om det nå, ikke fra LilleNille sin side i alle fall. Så kan vi internettbrukere bruke friheten til selv å bestemme hvilke hjemmesider vi vil besøke. Ingen tvinges til å besøke VamPus selv om hun har reklame på bloggen. Frihet er en god ting.