LilleNille

fredag, mai 19, 2006

Flaggets store betydning

Et Flagg er et tøystykke med en farve - og mønsterkombinasjon som gir en bestemt mening. Eksempelvis kan symbolikken være nasjonal eller regional. Mange har et guddommelig forhold til dette tøystykket, noe LilleNille ikke synes er spesielt sunt.

På flere forum for Big Brother har det vært kjempedebatt etter at Jessica vanæret det norske flagget på 17. mai. Ordet vanæret er brukt av flere deltakere i debatten. For Jessica er et flagg et tøystykke som ikke gir spesiell mening, noe hun sa flere ganger i løpet av hendelsen i huset. Hun ville ha gjort det samme uansett hvilket land tøystykket skulle være et symbol for. Dette er en sunn holdning, det er faktisk politikk på høyt plan fordi hun taler nasjonalisme midt i mot. Jessica har vært sett på som den mest bråkete, useriøse deltakeren i årets Big Brother, men hun er den eneste som i løpet av serien har forfektet et godt og klart politisk syn som nei til nasjonalisme.

LilleNille får ikke sterke følelser av et flagg. LilleNille sliter med å la seg opphisse fordi noen klipper et flagg eller bruker det rundt kroppen. Det er et tøystykke på lik linje med en bukse eller en duk.

Det er kun eieren av flagget, sannsynligvis Big Brother, som har rett til å kritisere Jessica for handlingen. Hun ødela andres eiendom, noe som er langt mer alvorlig enn selve ytringen. Kun eiendomsretten bør sette begrensninger for ytringsfriheten, og Jessicas herjing med flagget var en ytring, en ytring mot nasjonalisme.

Flaggherjingen var ikke smart ettersom hun er avhengig av norske stemmer for å vinne Big Brother. Det var heller ikke respektfullt ovenfor Linn som setter nasjonale symboler høyt, men Jessica er i sin fulle rett til å ta avstand fra nasjonalisme. Hadde flagget var hennes eget, ville hendelsen ha vært uproblematisk for en liberal sjel som LilleNille.

2 Comments:

At mai 19, 2006, Anonymous Anonym said...

...Jessica er i sin fulle rett til å ta avstand fra nasjonalisme, sier du, LilleNille. Men mener du den beste måten å gjøre det på er gjennom provokasjon? Jeg tar sterk avstand fra folk i minoritet som føler trang til å uttrykke seg og gjøre seg selv tydelige gjennom å provosere. Jeg synes faktisk synd på dem. Det eneste det kan bety, er egosentrisme og oppmerksomhetsbehov.

 
At mai 21, 2006, Blogger LilleNille said...

Nei catmo.
Hun hadde ikke trengt å gjøre det med provokasjon. Det ble en spesiell debatt i huset før og etter flagghendelsen. LilleNille mener deltakerne overreagerte. Flagg er tross alt bare et stykke tøy som mange dessverre har et guddommelig forhold til. Hadde menneskene hadde samme forhold til flagg som en bukse ville debatten ha blitt mindre og annerledes fordi nasjonale følelser ikke hadde spilt inn.

 

Legg inn en kommentar

<< Home