LilleNille

tirsdag, januar 31, 2006

Nå starter kirkedebatten

LilleNille er glad for at et stort flertall i stat-kirke-utvalget anbefaler at dagens statskirkeordning oppheves. Nå starter debatten om den nye folkekirken og hvordan statens forhold til kirken skal være, og ikke minst finansieringen av den nye kirken.

Av flertallet på 18 anbefaler 14 medlemmer at Den norske kirke organiseres som en lovforankret folkekirke mens 4 medlemmer anbefaler en selvstendig folkekirke som ny kirkeordning. Begge alternativene innebærer at dagens grunnlovsbestemmelser om statskirkeordningen oppheves og at Den norske kirke etableres som et eget rettssubjekt med egne styringsorganer og selvstendig ansvar for alle saker som har med kirkens tro og virksomhet å gjøre. Biskoper utnevnes av kirkens egne organer, kommer det frem i pressemeldingen fra Kultur – og kirkedepartementet. To av medlemmene i utvalget anbefaler en videreføring av dagens statskirkeordning innenfor gjeldende grunnlovsbestemmelser.

LilleNille er kjempeglad for utvalgets innstilling. Endelig kan det bli et skille mellom stat og kirke. Et skille i seg selv er ikke nok. Kirken bør fremstå som en selvstendig organisasjon med det fulle ansvaret for det religiøse innholdet, bygningsmassen, ansettelser og finansieringen. Det bør bety at medlemmene får full frihet og fullt ansvar med å forme den nye kirken som mange kommer til å kalle for folkekirka i årene som kommer. Full frihet betyr masse ansvar, men LilleNille tror medlemmene er i stand til å ta på seg det fulle ansvaret for kirkens fremtidige eksistens.

LilleNille ønsker seg en selvstendig kirke. Noen i utvalget er enig, men ikke alle. Det betyr at debatten om kirkens fremtid nå starter for alvor. Staten må trekke seg helt ut. Det er her skillelinjene vil gå i debatten som blir spennende, hard og som forhåpentligvis ender med en fullstendig skilsmisse. Å skille kirke og stat er viktig, men det må være et ordentlig skille. Derfor er kirkens fulle selvstendighet de viktigste ordene i den kommende debatt!!

Det å drive kirken bør være det samme som å drive en privat bedrift. Eierne har makten og det økonomiske ansvaret. Eierne er i dette tilfellet medlemmene. LilleNille og andre som ikke er medlem bør ikke bli berørt av driften. Det er drømmen, drømmen om den selvstendige kirken som må konkurrere om oppslutning på lik linje med andre religiøse enheter.