LilleNille

mandag, mars 20, 2006

Kamp mot Karius og Baktus


Det er mye en kan si om forslaget fra Sosial- og helsedirektoratet som mener hele befolkningen bør få så godt som gratis tannbehandling. LilleNilles kritikk mot forslaget har ikke det samme utgangspunktet som medlemmene i Tannlegeforeningen, selv om deres argument mot makspris er godt.

Sterk subsidiert tannlegebehandling vil føre til at staten overtar ansvaret for tennene. Det betyr sannsynligvis verre tannhygiene. I dag blir dårlig tannhygiene straffet gjennom høye tannlegeregninger. Med statlig subsidier mister befolkningen ansvaret for egne tenner. Hele eller store deler av regningen blir betalt av andre, av staten som skal finansiere også dette området gjennom skatt.

Subsidiering fører også til en vridning av betalingen. Det blir ikke lengre brukerne som betaler, et prinsipp som har blitt bærebjelken i flere og flere tjenester i Norge. Denne vridningen er urettferdig, og den går først og fremst utover alle som har god tannhygiene, mens de som er sløve blir vinnerne. LilleNille syns ikke dette er rettferdig, til tross for at også hun sliter med styrken på egne tenner.

4 Comments:

At mars 20, 2006, Anonymous Anonym said...

Jeg vil snu litt på det jeg og sende et spørsmål till bloggredaktøren...

Finnes det noen som helst fornuftig forklaring på hvorfor tenna er den eneste delen av menneskekroppen som ikke får dekket sine utgifter til behandling over forlketrygden?

Det gjør ikke det altså.

 
At mars 21, 2006, Blogger LilleNille said...

Heisan Knut Stian Olsen.
Det stemmer vel ikke helt at staten ikke dekker tannlegeregninger. Alle under 18 år har gratis tannpleie. I tillegg er det rabattordninger for de som har passert 18 år. Det er vel også ordninger for de som har en tannsykdom. Påstanden din stemmer vel ikke helt?

Denne bloggredaktøren (kjempefin tittel, takk) tror vi blir sløve dersom regningen blir betalt av andre. Det er en fordel at voksne må betale tannlegeregningene selv. Vi passer ekstra på slik at regningene ikke blir for store. Sånn tenker i alle fall LilleNille, Lysten til å prøve noe annet for voksne er ikke spesiell stor. Forsøksordningen kan bli for kostbar både målt i penger og i tannhygiene.

 
At mars 23, 2006, Anonymous Anonym said...

Jeg skjønner det jeg også, prøvde bare å forenkle det litt, sette det litt på spissen ;)

Men du svarte ikke på hvorfor tenner ikke skal behandles på samme måte som resten av kroppen.

Hvis man brekker et bein, uansett hvor forsiktig/uforsiktig man er så dekkes det gjennom folketrygden. Det samme gjør det neste gang man brekker det samme benet også, og neste gang etter der igjen... Slik er det ikke med tenner.

 
At mars 23, 2006, Blogger LilleNille said...

Heisan Knut Stian Olsen.

Det kan komme av prioriteringer, at politikerne ikke har funnet rom til denne ordningen i statsbudsjettet? LilleNille tror det er et godt svar, og antar at gratis eller subsidiert tannpleie snart blir en betydelig post på statsbudsjettet.

 

Legg inn en kommentar

<< Home