LilleNille

tirsdag, februar 28, 2006

En livslang sak

LilleNille var ikke klar over at det i dag er 20 år siden den svenske politikeren Olof Palme ble skudd i Sveavägen i Stockholm sentrum. Det er Aftenposten.no som har en artikkel om markeringen som var i Sverige i dag.

20 år er på mange måter en lang tidsperiode. I denne saken kan sikkert 20 år føles lengre enn det er. Saken har aldri blitt oppklart, men det har vært frem og tilbake gjennom etterforskning, rettssaker, dom og frifinnelse. Palme-saken har pågått lengre enn det LilleNille har levd, og ingen ting tyder på at saken eller spekulasjonene om hva som skjedde vil bli avsluttet med det første. Palme-saken er som en lang påskekrim eller kriminalserie. Forskjellen er at i fjernsynsseriene kommer det som regel en oppklaring. LilleNille tror ikke det skjer i det svenske mysteriet.

Så lenge det ikke faller en dom i saken er den uoppklart. Ingen er skyldig uten dom eller tilstrekkelig med bevis. Det må irritere mange svensker ettersom Palme-saken foreldes om noen år. En statsminister blir drept, men ingen blir funnet skyldig. Det må være som et mareritt for de fleste rettsstater.

LilleNille vet ikke så mye om Olof Palme bortsett fra at han var sosialdemokrat, en slags mannlig Gro Harlem Brundtland. Sosialdemokratiet er ikke en perfekt ideologi, men ingen skal dø på grunn av politisk overbevisning. Det er ikke sikkert at Palme døde på grunn av sitt samfunnsengasjement, men gjennom årene har mange slike teorier vært diskutert. Disse diskusjonene vil pågå helt til morderen blir funnet. LilleNille er ikke sikker på en oppklaring. Norden har for lengst fått sin Kennedy-sak.