LilleNille

søndag, april 02, 2006

Valgdag

I dag er det valgdag i Thailand. Det betyr at det er stille på de fleste stedene som serverer alkohol. Noen åpner i kveld, men valgdag betyr en annerledes dag. 2. april er en god dag for noen avslappende timer på stranden og kveldsgrilling i hagen sammen med familie og venner.

Nordmenn vil nok oppleve valgdagen i Thailand svært annerledes sammenlignet med Norge, selv om det er noen likhetstrekk. Restriksjoner på alkohol har det vært også i Norge, men i Thailand er det mange som reiser fra tettstedene til hjemplassen for å avgi stemme. Derfor er det usedvanlig rolig i byene. Deilig rolig. Reiseaktivitetene og forbudet mot alkoholservering er kombinasjonen som gjør valgdagen annerledes.

Det er ikke så stor spenning knyttet til valget. Alle forventer at Thaksin Shinawatra skal vinne, og at hans parti får nok stemmer til å fortsette å styre landet. Han har en enorm popularitet i distriktene, men har blitt mer og mer upopulær i store byer og de største tettstedene. Valgresultatet vil være rimelig klart i morgen, uten at innbyggerne forventer en politisk bombe.

LilleNille vet ikke hvilke politikere i Norge hun skal sammenligne Thaksin med. Han er svært spesiell Han har store ressurser og blir betegnet som en nasjonalist. Langt mer nasjonalistisk enn det vi er vant til fra Stortinget. Han er populær i distriktene fordi velferdsordninger har blitt utbygd, mens upolariteten kommer av skatteøkninger og korrupsjon. Ingen kjøper vel så mange stemmer som Thaksin Shinawatra, noe som er uvanlig for de av oss som er vant til og setter pris på demokratiet i Norge.